Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Στα Άνω Πατήσια το νέο «πάρκο τσέπης»

Ένα ακόμη σύγχρονο και απολύτως λειτουργικό πάρκο τσέπης (pocket park), που δημιουργήθηκε με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης, παραδόθηκε στους κατοίκους της περιοχής των Άνω Πατησίων, καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να εκμεταλλευτούν δημιουργικά αυτόν τον σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος από τον Δήμο Αθηναίων, η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» εκπόνησε τη μελέτη για τη δημιουργία του νέου βιοκλιματικού «πνεύμονα» πρασίνου. Επανασχεδίασε το πάρκο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βιζυηνού Γ. & Καρκαβίτσα Αν. (Δημ. Διαμέρισμα 5), με μια αρχιτεκτονική πρόταση που να επιλύει τα προβληματικά σημεία της προηγούμενης κατάστασης, μετατρέποντας έτσι άλλη μια εγκαταλελειμμένη τοποθεσία της πόλης σε ένα ζωντανό χώρο γεμάτο χρώμα, πυκνή φύτευση, με λειτουργικές διαδρομές από οικολογικά υλικά, με όμορφους καθιστικούς χώρους, αλλά και πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης.

Η μελέτη της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων ως δωρεά για να την υλοποίησή της.

Με την υλοποίηση της μελέτης, το οικόπεδο εμβαδού 233,18 τ.μ. που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Παπαδιαμάντη, μετατράπηκε σε ένα λειτουργικό πάρκο, το οποίο μπορούν πλέον να επισκέπτονται με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι γονείς και μαθητές του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα «πάρκα τσέπης» είναι μοναδικές ευκαιρίες αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων και εγκαταλελειμμένων χώρων. Δίνουν πνοή στα πυκνό-κατοικημένα αστικά κέντρα και συμβάλλουν παράλληλα στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στις πόλεις και της ποιότητας ζωής όλων μας.