Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Σώζεται ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο

H ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas» κατέθεσαν πρόταση στην Πρόσκληση «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και διαμόρφωσης του διατηρητέου κτιρίου, στο οποίο έζησε η μεγάλη υψίφωνος Μαρία Κάλλας, προκειμένου να στεγαστεί η Μουσική Ακαδημία που θα φέρει το όνομά της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο, χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 1925 σε σχέδια του σημαντικού αρχιτέκτονα Κ.Κιτσίκη, επί της οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Σκαραμαγκά στο κέντρο της Αθήνας.

Το κτίριο, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ έχει παραχωρηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης για τη στέγαση της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές στη λυρική τέχνη, σε σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το όνομα της μεγάλης καλλιτέχνιδος αποτελεί ένα παγκόσμιας αναγνώρισης σημείο αναφοράς και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης του πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη της Αθήνας, στόχο για τον οποίο ήδη εργάζεται η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. με το έργο της δημιουργίας του Μουσείου Maria Callas.