Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Το πρόγραμμα C40 Students Reinventing Cities ξεκινά έναν καινούργιο παγκόσμιο διαγωνισμό ιδεών που θα συμβάλλει στη δημιουργία πράσινων πόλεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Φοιτητές κλήθηκαν να μοιραστούν τις ιδέες τους για τη μεταμόρφωση της γειτονιάς της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

O Δήμος Αθηναίων και η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» συμμετέχουν στο «C40 Reinventing Cities», το νέο παγκόσμιο διαγωνισμό ιδεών, που συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο πράσινης πόλης με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» στηρίζει τον παγκόσμιο διαγωνισμό ιδεών, στον οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό να αναδειχθούν οι καλύτερες προτάσεις φοιτητών και ακαδημαϊκών για μια πρωτεύουσα που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, εκπέμποντας όσο το δυνατόν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Ο διαγωνισμός καθοδηγείται από το δίκτυο C40 Reinventing Cities – το παγκόσμιο δίκτυο πόλεων που έχει δεσμευτεί για καινοτόμες δράσεις υπέρ του κλίματος. Ο διαγωνισμός C40 Students Reinventing Cities στοχεύει στον μετασχηματισμό πόλεων ενόψει της κλιματικής κρίσης, προωθώντας την ενεργή συνεργασία μεταξύ πολιτών, τοπικών αρχών και ακαδημαϊκών για την κλιματική δράση. Επίσης, καλεί τους συμμετέχοντες να καταθέσουν δημιουργικούς, ευφάνταστους και πρακτικούς τρόπους για γειτονιές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και να υποστηρίξουν έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής στις τοπικές κοινότητες.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. καλεί ακαδημαϊκούς και μαθητές να μοιραστούν το δημιουργικό τους όραμα και τις νέες ιδέες τους σύμφωνα με τις κλιματικές προτεραιότητες της πόλης. Η περιοχή της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη) είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θα εστιάσουν οι νέες ιδέες, όπου και θα υλοποιηθούν ορισμένα από τα πιλοτικά έργα στο εγγύς μέλλον.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό έχουν κληθεί να υποβάλουν τις συμμετοχές τους για τον επανασχεδιασμό της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη προς όφελος όλων των κατοίκων της πόλης και του κλίματος.

Τα έργα που θα κερδίσουν θα παρουσιαστούν σε τοπικούς επιχειρηματίες, αξιωματούχους της πόλης και κορυφαίους κλιματικούς οργανισμούς.

Το C40 Reinventing Cities καλεί πολυεπιστημονικές ομάδες που σχηματίζονται από φοιτητές από τον αστικό τομέα, την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, καθώς και σε επιχειρήσεις. Οι μαθητές θα κληθούν να μοιραστούν καινοτόμες λύσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή ο Δήμαρχος της Αθήνας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είπε: «Είμαι ενθουσιασμένος που η Αθήνα εντάσσεται στο δίκτυο C40 Reinventing Cities μαζί με άλλες 17 πόλεις για μια πιο πράσινη πόλη. Πιστεύω πραγματικά ότι οι ακαδημαϊκοί και οι μαθητές πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτήν την «επανάσταση» για ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο ισότιμο μέλλον, τοπικά και παγκοσμίως.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μετασχηματίσουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας, έτσι ώστε όχι μόνο να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία των πολιτών, αλλά και να εργαστούμε συλλογικά για μια ενοποιημένη παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Εδώ στην Αθήνα δεσμευόμαστε να μετασχηματίσουμε τις γειτονιές μας για να επιταχύνουμε την αστική πράσινη μετάβαση».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» κ. Χρόνης Ακριτίδης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Ανάπλαση Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις προτάσεις για μια καλύτερη Κυψέλη έτσι ώστε να μπορέσει κάποιες απ’ αυτές να τις εφαρμόσει με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και της ποιότητας ζωής της Αθήνας».

Άλλες πόλεις που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι: Όκλαντ, Βαρκελώνη, Μπογκοτά, Μπουένος Άιρες, Σικάγο, Ντακάρ, Δελχί, Ντουμπάι, Μαδρίτη, Μελβούρνη, Μόντρεαλ, Παρίσι, Quezon City, Κίτο, Ρέικιαβικ, Σιάτλ και Ουάσιγκτον.

Ο διαγωνισμός C40 Students Reinventing Cities υποστηρίζεται από την Ikea και το Ίδρυμα SNF – Σταύρος Νιάρχος.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα C40 Reinventing Cities

Το C40 επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της αστικής δράσης που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τους κλιματικούς κινδύνους, ενισχύοντας παράλληλα την υγεία, την ευημερία και τις οικονομικές ευκαιρίες των πολιτών. Ο οργανισμός συνδέει 97 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου για να αναλάβει αυτή την τολμηρή δράση για το κλίμα και να οδηγηθούμε συλλογικά στο δρόμο προς ένα υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Το C40 Reinventing Cities υποστηρίζει τις πόλεις ώστε να συνεργάζονται αποτελεσματικά, να μοιράζονται γνώσεις και να οδηγούν σε ουσιαστική, μετρήσιμη και βιώσιμη δράση για τη δημιουργία πιο πράσινων και καθαρών αστικών χώρων.

Εκπροσωπώντας πάνω από 700 εκατομμύρια πολίτες και το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, οι δήμαρχοι των C40 πόλεων δεσμεύονται να επιτύχουν τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού (The Paris Agreement) σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε.

Οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές μπορούν να μάθουν περισσότερα στο www.c40reinventingcities.org