Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.: Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας – Τα δέκα σημαντικότερα έργα

Δημιουργία κεντρικού Πολιτιστικού Ιστού της Αθήνας, που θα συνδέει και θα αναδείξει όλα τα σημαντικά σύγχρονα τοπόσημα και τους χώρους πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας, προωθεί η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 1.470.000,00 €, υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), και της Εταιρείας Τεχνόπολις – Γκάζι Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού – Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ) και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το σύνολο του μελετητικού έργου που θα απαιτηθεί για την κτιριακή αναβάθμιση στους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου της Αθήνας. Συμπεριλαμβάνονται αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές, μουσειογραφικές, μουσειολογικές μελέτες κ.ά.

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και ανάδειξη μερικών από τα πιο εμβληματικά κτίρια – τοπόσημα – πόλους έλξης της πόλης των Αθηνών, με ιστορικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, τα έργα της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», αφορούν τα κάτωθι κτίρια:

Μουσείο Μαρία Κάλλας (Μητροπόλεως 44)
Μουσείο Γεωργαντή (δημιουργία Μουσείου Γλυπτικής)
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Πλάκα)
Πολυχώρος Α. & Μ. Καλουτά
Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα ΕΑΤ ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας)
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου)
Δωδεκανησιακό Σπίτι
Οικία Δουρούτη (Πλατεία Αυδή)
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)
Δημοτική Πινακοθήκη (Κτίριο Πειραιώς, πρώην Βρεφοκομείο)